Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

«ΕΥΔΟΞΟΣ» με την ευκαιρία του εορτασμού του Διεθνούς Ετους Αστρονομίας

Στο τέλος του τρέχοντος μηνός το ΕΥΔΟΞΟΣ θα υποδεχθεί οργανωμένες ομάδες ενδιαφερομένων μαθητών από το Ληξούρι, ενώ για τον Ιούλιο και Αύγουστο προετοιμάζονται δύο αστρονομικές βραδιές παρατηρήσεων ανοιχτές στο ευρύτερο κοινό.


Προηγουμένως, την Κυριακή 24η Μαίου με την ευκαιρία του παγκοσμίου εορτασμού του Διεθνούς Ετους Αστρονομίας 2009, 35 μικροί μαθητές της Στ’ Τάξεως του 4ου Δημοτικού Σχολείου Αργοστολίου μαζί με τους συνοδούς τους επισκέφτηκαν την Αστρονομική Βάση του Αίνου, και ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Κέντρου Αστρονομίας "ΕΥΔΟΞΟΣ". Τους μαθητές συνόδευσε ο κ. Διον. Γαρμπής εκ μέρους του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου και αρκετοί γονείς. Τους υποδέχθηκαν συνεργάτες του Κεφαλληνιακού Ιδρύματος Ερευνών (Κ.Ι.Ε). Η εκδήλωση είχε προγραμματιστεί αποκλειστικά για τους μαθητές αυτούς.

Το Πρόγραμμα Επισκέψεως περιελάμβανε ξενάγηση στα ραδιοκάτοπτρα του Κέντρου (με τη δύση του Ηλίου), διάλεξη και προβολή εντός του κτιρίου ελέγχου τηλεσκοπίων με θέμα: «Tα Αστρονομικά της Κεφαλληνίας και η Παιδεία των Αστρονομικών», (Oμιλητής: Δρ. Ν. Σολωμός Επ. Καθηγητής, Γραμματέας Δ.Σ και πρωτεργάτης του Κ.Ι.Ε). Ακολούθως έλαβε χώρα ξενάγηση στο Τηλεσκόπιο 0.60μ "Ανδρέας Μιχαλιτσιάνος" (διαδοχικά σέ ομάδες των 5-6 ατόμων) και στο Τηλεσκόπιο 0.51μ "Βικέντιος Δαμωδός". Τα φιλοξενούμενα παιδιά είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε εντυπωσιακή Εκθεση Εικόνων του Σύμπαντος (κυρίως γαλαξιών και νεφελωμάτων) και μετά ανέβηκαν στο υψίπεδο δίπλα στο τηλεσκόπιο «Δαμωδός» όπου πήραν το πρώτο τους μάθημα βασικής ουρανογραφίας με δέσμη λέιζερ από τον καθηγητή κ. Κόκκαλη, και ολοκλήρωσαν την βραδυά τους με τη μικρή Δεξίωση/μπουφέ που τους παρέθεσε το Κέντρο.

Οι εντυπώσεις που έμειναν από τα παιδιά ήταν έντονες. Παρακολούθησαν με ευταξία ενδιαφέρον και φιλομάθεια το εκλαικευτικό επιστημονικό πρόγραμμα και άφησαν άριστες υποσχέσεις για ένα ελπιδοφόρο μέλλον. Κάποια από αυτά επέδειξαν ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον και ετοιμάζουν εκθέσεις με τα εναύσματα που πήραν, ενώ κοινή ήταν η ομολογία των γονέων για το πόσο σημαντική υπόθεση είναι η καλλιέργεια της έρευνας για τη διαμόρφωση της κοινωνίας της γνώσης, ένα στόχο που επιδιώκουν από δεκαετίες όλα τα προηγμένα κράτη του κόσμου. Διάχυτη επίσης ήταν η πεποίθηση πως είναι ευτύχημα να διαθέτει η Κεφαλονιά ένα τέτοιο Αστρονομικό Κέντρο πάνω στον Αίνο.

Σε ερωτήματα γιατί τελευταία είχαν σταματήσει οι επισκέψεις, πήραν απάντηση πως τo Εθνικό Κέντρο Αστρονομίας ΕΥΔΟΞΟΣ το οποίο λειτουργεί συνεχώς από το 1999 ρομποτικά μέσω του διαδικτύου μοιράζοντας μετρήσεις κυρίως στην Ευρώπη και την Ελλάδα χρειάζεται πλέον μετά από τόσα χρόνια κανονικές πιστώσεις για την τακτική συντήρησή του αλλά και για την επιστημονική του εξέλιξη. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση διεκδίκησε και πήρε ένα πρόγραμμα από το κοινοτικό πλαίσιο στήριξης με το οποίο βοηθά το Εύδοξος για την Αστρονομία και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για την Σεισμολογία, αρκεί η Κεφαλονιά να παραμένει στο επίκεντρο της σχετικής επιστημονικής δραστηριότητας. Έτσι θα καλύπτονταν οι ανάγκες. Δυστυχώς όμως η Περιφέρεια έκλεισε απροειδοποίητα για διάφορους λόγους τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις και τα έργα έμειναν στη μέση χωρίς κανένας από τους τοπικούς παράγοντες εκτός από τη Νομαρχία να έχει ενδιαφερθεί ώστε να βρει από αλλού την πίστωση που κατακρατήθηκε. Από την μεριά του το ΕΥΔΟΞΟΣ που ήταν αναγκασμένο λόγω του εργοταξίου να μένει κλειστό για τα έργα που δεν ολοκληρώνονται , το πήρε απόφαση ότι μάταια περιμένει και δέχτηκε πάλι επισκέψεις, όχι όπως θα επιθυμούσε αλλά όπως μπορεί με τα όποια μέσα διαθέτει σήμερα. Διανύουμε άλλωστε το Διεθνές Έτος Αστρονομίας-2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια: