Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009

ΕΚΛΕΙΣΑΝ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΤΑ ΡΟΜΠΟΤ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΗ





Τα δύο οχήματα της NASA στην επιφάνεια του Άρη, το Spirit και το Opportunity, έκλεισαν πέντε χρόνια παραμονής στον Κόκκινο Πλανήτη, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των πιο αισιόδοξων για την επιτυχία της αποστολής τους.
Το αρχικό πρόγραμμα στόχευε στην τρίμηνη διάρκεια της αποστολής, ωστόσο η βιωσιμότητα τους στις παγωμένες συνθήκες του Άρη εξέπληξαν τους πάντες. Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει τα δύο οχήματα αποκάλυψαν μεγάλο μέρος της ιστορίας του πλανήτη. «Τα οχήματα είναι εξαιρετικά ανθεκτικά δεδομένων των συνθηκών που αντιμετωπίζουν κάθε ημέρα» σχολίασε ο Τζον Κάλας, υπεύθυνος του προγράμματος στη NASA.

«Γνωρίζουμε ότι οποιοδήποτε εξάρτημα σε κάποιο από τα οχήματα ενδέχεται να χαλάσει ή να πάψει να λειτουργεί οποιαδήποτε στιγμή», σχολίασε ο Κάλας. Συνολικά, τα δύο οχήματα έχουν διανύσει απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων στην επιφάνεια του Άρη και έχουν στείλει 36 Gigabytes δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων εκατομμυρίων φωτογραφιών.
Ωστόσο, η μακρά παραμονή στον πλανήτη έχει ξεκινήσει να επηρεάζει τα δύο οχήματα. Το Spirit είναι αναγκασμένο να οδηγεί με την… όπισθεν οπουδήποτε θελήσει να πάει, λόγω μπλοκαρίσματος ενός τροχού, ενώ ο ρομποτικός βραχίονας στο Opportunity δε μπορεί να εκτελέσει όλες τις κινήσεις του λόγω ενός χαλασμένου κυκλώματος.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι όταν τα δύο οχήματα σταματήσουν να λειτουργούν, η NASA θα χρειαστεί να περιμένει αρκετό καιρό μέχρι την επόμενη αποστολή στον Κόκκινο Πλανήτη, αφού η αποστολή του Mars Science Laboratory, αναβλήθηκε για το 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια: