Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

Ο νεαρός γιατρός, ειδικευόμενος πνευμονολόγος στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, που διεκδίκησε με αξιώσεις τον τίτλο του πρώτου Ελληνα αστροναύτη, εκπροσώπησε τη χώρα με προσόντα την επιστημονική του επάρκεια και τις επιδόσεις του στα ψυχοτεχνικά τεστ του ΕΟΔ και πριν από λίγες ημέρες είχε -θεωρητικά- τις ίδιες πιθανότητες για το ταξίδι στο Διάστημα με δύο Ιταλούς, ένα Γερμανό, ένα Γάλλο, ένα Δανό και ένα Βρετανό, που επιλέχθηκαν τελικά για να εκπαιδευτούν ως αστροναύτες και να στελεχώσουν την επόμενη αποστολή.

Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να πάρει εύκολα θέση στην ευρωπαϊκή διαστημική αποστολή για πολλούς λόγους (είναι από τα νεότερα μέλη του Οργανισμού και χωρίς οικονομική και διαστημική... προϋπηρεσία), αλλά η επιλογή του γιατρού σε τόσο προχωρημένο στάδιο «αποτελεί ένδειξη του τι θα μπορούσαμε να αναμένουμε σε μια μελλοντική επιλογή αστροναυτών μέχρι το 2014», επισήμανε ο εθνικός εκπρόσωπος της χώρας μας στον ΕΟΔ, καθηγητής Αστρονομίας του ΑΠΘ κ. Νικ. Σπύρου.

«Η προσπάθεια θα πρέπει να λειτουργήσει σαν πηγή έμπνευσης για άλλους συμπατριώτες μας ώστε να δουν ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο ακόμα και για μια μικρή χώρα όπως η δική μας», λέει ο κ. Καϊμακάμης. Μαζί του υπέβαλαν αίτηση άλλοι 158 Ελληνες (21 γυναίκες). Από τις συνολικά 8.413 ευρωπαϊκές υποψηφιότητες, ο ΕΟΔ επέλεξε μετά δοκιμαστικά τεστ (χειρισμοί πολύπλοκων οργάνων, αντιδράσεις σε πίεση, μνήμη) και ιατρικές εξετάσεις στα τρία εκπαιδευτικά του κέντρα σε Αμβούργο, Κολωνία και Τουλούζ τους 45 υποψήφιους.

«Το προφίλ του Ευρωπαίου αστροναύτη είναι ένας επιστήμονας με γνώσεις, μεγάλη εμπειρία στον τομέα του, πολλές επιστημονικές εργασίες, καλή υγεία. Οχι ενός υπερανθρώπου - υπεραθλητή με κάποια επιστημονική γνώση», λέει.

Ο ίδιος πάντως δεν αφήνει το όνειρό του να πέσει στη... Γη. Επιδιώκει, όπως είπε, μετεκπαίδευση σε αντίστοιχο γνωστικό πεδίο, έχοντας ισχυρό ενδιαφέρον για την ειδικότητα της αεροδιαστημικής ιατρικής και της έρευνας σε περιβάλλον μικροβαρύτητας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: